Tuesday, December 8, 2009

INIKAH PUNCANYA ROSAKNYA MUTU BOLA SEPAK MALAYSIA DISEBABKAN PENGURUSAN???


REKOD 'cemerlang' Pahang yang tidak pernah turun ke liga bawahan berterusan apabila Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) semalam mengumumkan skuad Tok Gajah itu akan kembali bersaing dalam Liga Super 2010 yang ber- mula 9 Januari depan.

Pahang sebelum ini sepatutnya telah tersingkir ke Liga Perdana 2010 setelah tewas 1-5 ke- pada Selangor dalam aksi terakhir Liga Super 2009 pada 25 Julai lalu, sekali gus menduduki tangga kedua tercorot.

Pada 15 Ogos lalu, Mesyuarat Majlis FAM juga mengesahkan bahawa Pahang akan turun beraksi dalam Liga Perdana 2010 bersama-sama pasukan tercorot Liga Super 2009 iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Namun, Mesyuarat Majlis FAM semalam yang dipengerusikan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah selaku Presiden FAM bertindak 'menyelamatkan' pasukan negeri itu pada saat akhir sambil 'mengorbankan' skuad B-21 kebangsaan, Harimau Muda A.

"Hari ini (semalam) mesyuarat Majlis FAM telah membuat sedikit perubahan untuk pasu- kan-pasukan bertanding dalam Liga Super dan Liga Perdana musim depan.

"Setelah dibincang secara panjang lebar, Harimau Muda A dicadangkan untuk tidak beraksi dalam Liga Super 2010 supaya pemain-pemainnya dilepaskan beraksi untuk pasukan negeri masing-masing.

"Bagi menggenapkan 14 pasukan, Pahang dinaikkan semula ke Liga Super. Liga Perdana pula, kami akan jemput satu pasukan dari Liga FAM untuk menggenapkan 12 pasukan," kata Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM, Datuk Che Mat Jusoh pada sidang media semalam.

Mengulas lanjut perkara tersebut, Timbalan Presiden FAM, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, Pahang dipilih menggantikan Harimau Muda A kerana 'kedudukannya' yang paling atas dalam senarai asal pasukan-pasukan Liga Perdana 2010.

"Tiada soal pilih kasih. Keputusan ini telah dipersetujui oleh suara majoriti dalam mesyuarat Majlis FAM hari ini (semalam).

Kosmo! pada 27 Julai lalu telah melaporkan tentang kemungkinan Pahang akan diselamatkan lagi oleh FAM daripada terjerumus ke saingan Liga Perdana.

Keputusan FAM semalam sebenarnya 'ulangan' kepada tindakan mereka ketika menukar format Liga Malaysia 2007 sejurus berakhir saingan musim 2006.

FAM ketika itu mengubah format daripada lapan pasukan kepada 14 pasukan, sekali gus menyelamatkan Pahang yang menduduki tangga ketujuh daripada lapan pasukan pada Liga Super 2006.

Sumber: KOSMO


Amz CamPro berkata:

Selepas aku membaca kisah ini di KOSMO.Aku hanya mampu tersenyum.Benda yang aku dah agak sebelum ini jadi kenyataan. Aku tetap ambil kesah tentang perjalannan bola sepak di Malaysia ini tapi lebih banayk mengutuk dari memuji pulak sejak akhir-akhir ini. Selepas dikalahkan dengan Vietnam baru-baru ini,dan 'keganasan' pemain menyerang pengadil yang dikatakan hampeh itu,tibul pula isu yang aku usulkan semula setelah KOSMO dengan berani mendedahkan perbincangan yang agak memualkan sukan yang kita minati ini.

Aku nampak dah,Pahang cukup tidak menyerlah sepanjang musim tahun ini,dan akhirnya terperosok di tangga kedua tercorot Liga Super yang aku sendiri tak nampak kat mana SUPERnya.

Apa? Pahang kena turun Liga Perdana? Mustahil???!!! I

tulah kata-kata dan perasaan yang sepatutnya terjeluak dalam diri peminat sukan bola sepak jika pasukan ini betul-betul hebat ataupun Liga Super ini betul-betul hebat dan PROFESIONAL. Siapa tak tahu sejarah pasukan Pahang ini. Tapi ia semakin merudum.Tapi,jika kita tahu dan cuba faham hakikat sebenar bola sepak dan politiknya Malaysia ni,semuanya tak mustahil.Maka,dialog yang tadi dalam nada terkejut boleh diubah dan ditukar dengan:

"Ahhh...Pahang takkan turun Liga bawahan punyalah,Pahang kan Superbbbb.....!"

dan itulah yang telah terjadi. Ini baru pasukan dalam negara dan liganya. Inilah punca-punca mutu bola sepak Malaysia semakin hampeh ditelan masa. Pengurusan yang tidak cekap,di tambah pula dengan pemain yang memang kerja main bola tapi tak main bola (kalau ko kerja masuk kerja kul 8:30am-5:30pm pastu main bola takpelah jugak). Tapi kes ini bukan sahaja tidak cekap malah aku rasa amat-amat memalukan dan menyedihkan. Ibaratnya anak sendiri yang melahirkan anak diluar nikah tapi dipukul canang anaknya masih suci.

Adoyai....renung-renungkanlah rakyat Malaysia,janganlah mengharapkan apa-apa tentang bola sepak kita jika semua yang 'diatas' tidak sedar tentang perkara yang mereka buat.Renung-renungkan dan selamat beramal....


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...