Thursday, April 16, 2009

Isu Pembelian Eurocopter Menggantikan Nuri : Beza Antara Eurocopter Malaysia Dengan Brazil


Ramai yang pertikaikan kenapa Malaysia beli EUROCOPTER dengan harga RM 193 juta, manakala Brazil pulak beli dengan harga RM 82 juta...

Aku pun heran gak. Apasal mahal sangat kita beli ni? Tapi bila tengok perbezaan spesifikasi Eurocopter Malaysia dan Brazil baru le aku tahu. Berikut adalah butirannnya:

Specifications (Cougar EC 725) MALAYSIA


General characteristics

* Crew: 2 (pilot + co-pilot)
* Capacity: 1 chief of stick + 28 troop seats
* Length: 19.50 m (63.98 ft)
* Rotor diameter: 16.20 m (53.14 ft)
* Height: 4.60 m (15.09 ft)
* Empty weight: 5,330 kg (11,750 lb)
* Loaded weight: 11,000 kg (24,250 lb)
* Useful load: 5,670 kg (12,500 lb)
* Max takeoff weight: 11,200 kg (24,700 lb)
* Powerplant: 2× Turbomeca Makila 1A4 turboshafts, 1,800 kW (2,413 shp) each


Performance

* Never exceed speed: 324 km/h, 201 mph (175 kts)
* Maximum speed: 324 km/h, 201 mph (175 kts)
* Cruise speed: 285 km/h, 177 mph (154 kts)
* Range: 857 km, 532 mi (463 nm)
* Service ceiling 6,095 m (20,000 ft)
* Rate of climb: 3.6 m/s (710 ft/min)


Specifications (Cougar EC 725) BRAZIL

General characteristics

* Crew: 1
* Capacity: 24 troop seats
* Length: 19.50 m (63.98 ft)
* Rotor diameter: 16.20 m (53.14 ft)
* Height: 4.60 m (15.09 ft)
* Empty weight: 5,330 kg (11,750 lb)
* Loaded weight: 10,000 kg (22,000 lb)
* Useful load: 5,670 kg (12,500 lb)
* Max takeoff weight: 10,500 kg (23, 100 lb)
* Powerplant: 2× Turbomeca Makila 1A4 turboshafts, 1,800 kW (2,413 shp) each

Performance

* Never exceed speed: 278 km/h (150 knots, 173 mph)
* Maximum speed: 249 km/h (134 knots, 154 mph)
* Cruise speed: 239 km/h (129 knots, 148 mph)
* Range: 573 km (310 nm, 357 mi)
* Service ceiling 3,450 m (11,319 ft)
* Rate of climb: 7.2 m/s (1,417 ft/min)


Untuk memendekkan cerita yang panjang, kisah Eurocopter Malaysia dan Brazil boleh kita gambarkan macam ni. Kita ada beli kereta. Dua Hari lepas tu jiran sebelah rumah kita tu pun beli kereta. Kereta dia pulak tu yang sama model dengan kereta baru kita ni. Dengan muka bangganya jiran kita tu kata, “Hahaha….aku beli kereta ni lagi murah daripada ko tau”.

Kita dengan terbakarnya pun jawab le, “Eleh, memang le kereta ko tu murah. Ko beli yang tak ada sport rim, tak ada tinted,tak ada spoiler, kusyen ko bukan kulit! Lainlah mcm kereta aku ni, semua tu ada tau. CD player aku siap boleh main MP3 lagi.Bleh main DVD,ada LCD...Bukan mcm kereta ko yang CD player boleh main CD biasa jek…Hahaha”.

Rujukan : Amie and Amz

5 comments:

Did said...

weh...kete aku siap bolih maen kaset aaa. kete ko bolih? (dgn muke bangge) kahkahkah!

bERANIKAN hATI said...

SALAM BRO,
BETUL ORG PAHANG? DAFTARLAH UNTUK DI LINK-AN DALAM GABUNGAN SUARA ANAK PAHANG DI http://gerbangtemumaya.blogspot.com

TERUSKAN BERBLOG - bERANIKAN hATI

Anonymous said...

itu brazil beli RM82 Juta, LKS kelentong beb! suruh dia buka mata sikit luas-luas, semua benda mau politikan...brazil beli 50 biji untuk harga 1.9 Billion Euro!

Kalau dia pandai matematik 1.9 / 50=38Million Euro sebiji.
Exchange rate skrg 1 Euro= RM 4.84, so 1 biji EC725 Brazil 38 x 4.84 = RM 183.92 Million sebiji.

Soalan cepu emas LKS terjawab.!

mugen said...

meh aku tambah lagi....

http://militaryofmalaysia.blogspot.com/2009/04/analisis-ec725-cougar-gerenti-dibeli.html

Anonymous said...

aku ni bosan tade ape nak wat...

aku tgk spec sama je atas n bawah

* Max takeoff weight: 10,500 kg (23, 100 lb)
* Powerplant: 2× Turbomeca Makila 1A4 turboshafts, 1,800 kW (2,413 shp) each

so cmne yang mlaysia punye heli performance lagi power...kan kan kan..

sama la mcm wira 1.3 n wira 1.5 kan..

rugi kalu blajar engineering tapi aware benda ni.. kalu blaja lain takpe la..

ke rembat mana ntah ni?? yang ko rembat ni pun dia rembat mana lak.. ke dia create je asal ada...

ethic kne ada bro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...