Wednesday, November 30, 2011

Haramkan Juga Fotografi Pra Perkahwinan Di Malaysia

Contoh foto pra perkahwinan artis kite yang menjadi ikutan

Di Indonesia sudah di haramkan isu berkaitan foro pra perkahwinan yang menjadi trend masyarakat Islam sekarang. Aku pernah ulas dulu isu ini cuma tertarik bia negara jiran kita sudah mula mengharamkan sesi itu. Kita bile lagi? Nak buat Akta Murtad pun terhegeh2, inikan pulak benda yang di anggap kecik bagi mereka.

JAKARTA 28 Nov. - Foto pra-perkahwinan pasangan pengantin baru Islam yang merakamkan aksi intim sebelum majlis akad nikah, dikategorikan sebagai budaya haram di sisi Islam. Kelaziman bakal pengantin beragama Islam merakamkan foto secara intim termasuk berpelukan dan berbaring di atas katil sebelum sah bergelar suami isteri daripada segi hukum adalah bertentangan dengan ajaran Islam. Sehubungan itu, Institut Kebudayaan Melayu Jambi mengeluarkan kenyataan bahawa budaya berkenaan harus dicegah seiring dengan fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Ulama Indonesia (MUI) berhubung isu yang sama.
Contoh foto pra perkahwinan artis kite yang menjadi ikutan

Menurut pengerusi bahagian kajian dan pembangunan institut berkenaan, Djunaidi T. Noer, amalan merakamkan foto pra-perkahwinan bukanlah budaya masyarakat Jambi dan tersasar daripada hukum Syariah. "Kami menyeru agar semua pasangan yang bertunang dan pengantin beragama Islam supaya tidak merakamkan foto pra-perkahwinan seperti berpeluk, berbaring antara satu sama lain di katil dan sebagainya. Ia merupakan haram," tegas Djunaidi seperti dilaporkan akhbar The Jakarta Post, hari ini.


Bagaimanapun, beliau memberitahu bahawa pengambilan foto pra-perkahwinan tanpa aksi-aksi intim tidak menjadi masalah. "Yang menjadi isu ialah sentuhan antara lelaki dan wanita yang belum berkahwin adalah haram kerana pasangan itu bukan muhrim kerana mereka belum sah dinikahkah," jelasnya.

Sumber : Utusan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...