Friday, September 12, 2008

Melayu Dari Perspektif Sebenar - Prof. Emeritus Datuk Khoo Kay Kim

Prof. Emeritus Datuk Khoo Kay Kim

“ Jadi kedudukan orang Melayu di sini timbul daripada hakikat bahawa Negara ini Kerajaan di perintah oleh Raja-raja, jadi orang Melayu sebagai rakyat kepada Raja ada keistimewaan. Kebanyakan orang bukan Melayu seperti Tan Cheng Lock dan yang lain-lain mereka adalah rakyat British kerana Negeri Selat Tanah Jajahan British. Oleh itu kedudukan mereka dengan orang Melayu tidak sama kerana orang Melayu adalah rakyat dan mereka ada hak-hak tertentu yang tidak ada pada orang lain, itulah permulaannya. Selepas 1957 orang bukan Melayu mula diserap sebagai warganegara……….

Jadi begini, kedudukan orang Melayu ini bukan sesuatu yang diberikan selepas tahun 1957 tapi sudah ada sebelum itu lagi……. Masalah sekarang ialah ramai orang bukan Melayu tidak faham latarbelakang terutama sekali generasi muda. Dia hanya tahu kata “ooh saya pun warganegara kenapa kedudukan saya lain….” Kedudukan zaman sekarang ini mesti berasaskan perkembangan sejarah sebab itu kita kata sejarah suatu yang penting, tetapi silapnya cara sejarah itu di ajar lebih beratkan politik, padahal yang lebih elok kalau kita titik beratkan undang-undang dalam pembelajaran sejarah”

Sumber : AKHBAR SIASAH, 3-16 NOVEMBER 2006) dari IsuHangat

2 comments:

Farid Abu Talib said...

sebagai pengamal sejarah tegar aku bersetuju dgn KKK. penyataan ini adalah satu fakta sejarah jadi kemerosotan negara ini bukanlah disebabkan oleh puak-puak lain tetapi kerana kegagalan pimpinan melayu meyakini org melayu untuk terus berpayung di bawah mereka. akhirnya dgn hak istimewa ini pimpinan melayu terus menjarah dan melanun harta negara dgn rakus.

Did said...

ya, betul tuh cikgu sejarah. oleh itu sgt penting matapelajaran sejarah dikemaskini dan diperjelaskan dalam sistem pendidikan kita supaya generasi akan datang dpt memahami punca mengapa dan bagaimana sesuatu itu terjadi. kalau tidak jadi lanunlah mereka semua ini,tidak mustahil mereka juga akan merampas kapal di perairan somalia satu hari nnt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...