Thursday, September 8, 2011

Isu Berebut Pondan : Akhirnya Ada Juga Jabatan Agama Yang Sedar

Betul tak aku cakap? Takdekah badan-badan agama yang bertanggungjawab ambil tindakan isu ini? Apa yang aku difahamkan, timbalan menteri kita ini mintak jabatan agama negeri Perlis buat tindakan susulan isu ini dan ape yang aku fahamkan juga, pihak jabatan agama tersebut sedia mengambil langkah-langkah sewajarnya. Patutnya dari awal dah ambil tindakan. So harap semuanya kembali aman dengan isu kotor macam ni. Berikut petikan dari Harian Metro :

KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Negeri Perlis digesa bertindak segera menahan Natasya, 28, lelaki berperwatakan wanita, sekali gus menghukumnya mengikut peruntukan undang-undang yang sewajarnya.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim berkata, hanya jabatan itu yang terletak di bawah pemerintahan negeri mempunyai kuasa berbuat demikian, malah bertanggungjawab membendung masalah sosial kalangan umat Islam.


“Kita tak boleh membiarkan perkara begini. Dia sudahlah berperwatakan wanita, mengaku dirinya perempuan, ada pula lelaki yang kata sanggup ikut ke mana saja walaupun diri sakit akibat disimbah asid.

“Hubungan sejenis begini bukan suatu yang dibenarkan dalam Islam...haram, bukan budaya kita pun untuk diikut. Kalau tidak bertindak kita membiarkan perkara ini berlaku dengan lebih teruk lagi.


“Jadi saya minta Jabatan Agama Islam Negeri, mengambil tindakan yang tegas kerana jika tidak kita akan dilihat seperti mengiktiraf mereka (dan hubungan songsang yang terjalin),” katanya ketika dihubungi, di sini semalam.

Dr Mashitah berkata, tidak mahu isu berkenaan dipandang ringan sebaliknya, mahu semua pihak khususnya penguat kuasa agama di peringkat negeri mengambil iktibar atas kes Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz yang memohon menukar namanya kepada Aleesya Farhana.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...