Thursday, June 16, 2011

ASTRO Mula Cekik Darah. Kualiti Siaran Kerajaan Singapura Lebih Terkini dan Berkualiti

ASTRO kemampuannya dipertikaikan


Malam tadi aku tengok berita TV3 pasal perbahasan ASTRO kat parlimen. Agak sentap gak la kalau orang ASTRO dengar ayat – ayat yang dihujah menteri – menteri. Mana tak nya diorang duk sibuk sangat nak selaraskan bayaran langganan bulanan padahal mutu siaran entah ke mana. Contohnya duk asyik ulang tayangan yang sama jer pastu sibuk nak tambah channel. Padahal yang sediakan ada ni pun ceritanya ntah apa –apa je. Kalau harga tetap takpe gak, ni kena tambah harga lagi. Nasib la aku duk kat Kuantan, kalau aku duk kat Johor harapan lah nak langgan ASTRO ni.

Aku rasa ini mungkin sebab kenaikan tarif elektrik oleh TNB kot? Yerlah, satelit dieorang kan kena pakai elektrik kabel terus dari TNB dan IPP di Malaysia. Mereka di pihak Astro perlu memikirkan sesuatu. Kami perlukan sesuatu yang berbaloi dengan apa yang dibayar.


Siaran tidak berbayar Singapura


Satu hal yang aku pelik kat Malaysia ni kenapa tak nak banyakkan siaran tak berbayar yek. Nak jugak menyusahkan rakyat. Kat Singapura sendiri walaupun negaranya kecil tapi siaran tak berbayar aku rasa lagi banyak. Kalau tak silap aku ada lapan. Ada TCS5 (cite omputih), TCS8 (cite cina), TVSuria (cite melayu), Premiere 12 (cite kartun), Channel U (tak pasti) , Sport Channel (sukan), News Asia (berita luar negara) dan Vasantham Central (cite india). Sape – sape yang duk JB confirm bole dapat semua channel.

Untung la sape yang duk JB. Tu baru channel Singapura, ada yang siap boleh dapat channel Indonesia lagi tau. Yang aku tau bole dapat RCTI, TPI ngan SCTV. Hmm confirm skali lagi tak payah pakai ASTRO. Lagipun cite yang channel luar tayang ni lagi update dari ASTRO tau so memang takde sebab la nak pasang ASTRO. Bila la Malaysia nak jadi camtu ye.Renung-renungkan...






4 comments:

fyna said...

sebab tue fyna tak langgan Astro...
huhu..
x berbaloi..



fyna singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/
:)

Amz CamPro said...

hehehe...mmg tak tgk tv lah ni,hahah...ok,i follow...

* Zaleta * said...

mang tak bebaloi...cth citer indon...dinegara indon 1 pun xde drg tayang drama malaysia...astro je lebih2 nak tyg citer drg...hrapkan malaysia brunei je la yg pakai astro ni...baik pakai parabola je la..1 dunia punya chanel dapat...huhuhuh

Anonymous said...

alangkah baiknya kalo negara kita ni macam indo dan thai dapat tengok tv free dari seluruh dunia melalui satelit save duit arrr.

astro memang mahal gila, gambar balik2 tu jugak sampai aku dah naik menyampah.

harap2 kerajaan mesia dapat lah kiranya meluluskan parabola dan peralatan dari negara thai yang bleh trima siaran tv satelit, aku dah lupa nama dia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...